Vandaag was een belangrijke dag voor beleggers omdat de inflatiecijfers van vorige maand in de Verenigde Staten bekend gemaakt werden. Wat beleggers vreesden is echter uitgekomen. De inflatie in de Verenigde Staten is in april het snelste gestegen in 12 jaar.

De consumentenprijsindex, die de prijzen van een mandje producten, energie en huisvesting bijhoudt, steeg 4,2% ten opzichte van een jaar eerder. Een enquête van Dow Jones had slechts een stijging van 3,6% verwacht. De stijging op maandbasis bedroeg 0,8%, terwijl 0,2% was verwacht.

Deze forse stijging was de grootste sinds september 2008.

Tijdelijke verhoging

De Federal Reserve en een groot deel economen verwachten dat deze stijging van voorbijgaande aard zal zijn. Hun prognoses gaan ervan uit dat de inflatie later dit jaar zal afnemen tot rond de 2%, wat het streefdoel is van de centrale bank.

De aandelenmarkten reageerden echter sterk op deze forse opstoot. Technologie- en groeiaandelen daalden het sterkste doordat een hoge inflatie de toekomstige winsten van deze bedrijven uitholt. De Nasdaq, die vooral bestaat uit technologieaandelen, is deze week reeds met meer dan 5% gedaald.

Bron: CNBC

Foto: iStock