Denkt u dat de inflatie weldra zal gaan pieken? Volgens RSM hoofdeconoom Joe Brusuelas gaat u helaas nog wat langer mogen wachten, hij verwacht namelijk dat de inflatie de komende periode verder zal blijven stijgen. Een piek is volgens hem enkel mogelijk als de rust terugkeert op de oliemarkt. En dat lijkt niet meteen te gaan gebeuren gezien de oorlog in Oekraïne.

De inflatie blijft de wereldeconomie en de aandelenmarkten teisteren. Overal ter wereld blijven de consumentenprijzen stijgen, in de Verenigde Staten ging de inflatie ook weer hoger ten opzichte van de vorige maand. Dit dwingt de Federal Reserve om hun agressief beleid zeker verder te zetten. Het sentiment op de beurzen was vrijdag dan ook weer bijzonder slecht.

Er waren eind vorige week en begin deze week berichten over een piek in de inflatie maar volgens RSM hoofdeconoom Joe Brusueles hoeven we de komende periode helemaal niet te hopen op een piek. Dat is volgens hem enkel mogelijk van zodra de olieprijzen stoppen met stijgen. De Consumer Price Index (CPI) steeg in mei met 8,6 procent jaar op jaar.

We should not really be talking about a peak here until the price of oil and gasoline roll over.

Deze stijging is voor een groot deel te wijten aan de stijgende olieprijzen die op hun beurt worden veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Daarenboven is China hun coronamaatregelen aan het versoepelen waardoor de vraag naar olie, en dus ook de prijzen toenemen.

Momenteel is de Amerikaanse centrale bank inspanningen aan het doen om de inflatie af te koelen, echter zonder veel resultaat. Brusuelas verwacht dat ze hun inflatiedoel van 2 procent pas zullen bereiken binnen twee tot drie jaar. Hij raadt de Amerikaanse centrale bank aan investeerders en de markten voor te bereiden op een renteverhoging van 75 basispunten.

Bronnen: Yaseen Shah – Yahoo Finance

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>