Het langverwachte inflatierapport werd woensdag gepubliceerd en het ziet er redelijk positief uit. De inflatie steeg in de maand juli met ‘slechts’ 8,5 procent. Dat is minder dan de 8,7 procent die analisten en economen hadden voorspeld. De vertraging heeft te maken met de dalende olieprijzen. Beleggers reageren alvast opgelucht en joegen aandelen een flink stuk hoger.

Woensdag was een donkergroene dag op de aandelenmarkten, het inflatierapport vertoonde namelijk signalen dat de inflatie aan het pieken is. In juli gingen de consumentenprijzen 8,5 procent hoger, dat is een daling ten opzichte van de maand ervoor en een lichtere stijging dan economen hadden voorspeld. Geen wonder dat beleggers opgelucht reageren.

Op maandbasis is de inflatie aan het ‘stabiliseren’, dat komt omdat de prijzen voor energie met 4,6 procent zijn gedaald en de prijzen voor brandstof met 7,7 procent. Economen voorspelden dat de inflatie zou stijgen met 8,7 procent. Volgens Aneta Markowska, hoofdeconoom bij Jefferies, evolueren de consumentenprijzen in de goede richting.

Things are moving in the right direction. This is the most encouraging report we’ve had in quite some time.

Afkoeling?

De signalen vertonen dat de inflatiedruk aan het afnemen is, maar ze noteert nog altijd op het hoogste niveau sinds de jaren 80. De problemen inzake de wereldwijde ‘supply chain’, de biljoenen dollars die werden bijgedrukt en de grote vraag naar goederen en diensten hebben geleid tot deze situatie. Het heeft gezorgd voor een moeilijke situatie voor centrale banken, die gaan de inflatie te lijf met agressieve renteverhogingen.

Dit rapport wordt ook verwelkomd door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Voorzitter Jerome Powell had tijdens de vorige FOMC-bijeenkomst laten vallen dat de volgende renteverhogingen milder zouden kunnen zijn. Nu de inflatie lijkt te pieken, is de kans groter dat ze niet meer met 75 basispunten zullen verhogen maar met 50 basispunten.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Reacties