De inflatie in het Verenigd Koninkrijk steeg in december tot het hoogste punt in 30 jaar. De hogere energiekosten, een oplevende vraag en problemen in de supply chain dreven de consumentenprijzen verder op.

De inflatie kwam uit op 5,4% op jaarbasis. Dit is het hoogste peil sinds maart 1992 en een stijging ten opzichte van de 5,1% in november. Economen die door Reuters bevraagd werden, hadden een stijging van 5,2% verwacht.

Bank of England

De stijgende kosten van levensonderhoud wekken de verwachting dat de Bank of England de rente weer zal gaan verhogen. In december werd de Bank of England de eerste grote centrale bank die de leenkosten begon te verhogen ten opzichte van het laagste niveau uit het pandemie-tijdperk.

De markten zullen de volgende vergadering van het Monetary Policy Committe op 3 februari daarom nauwlettend volgen. De beleidsmakers zullen immers een nieuwe renteverhoging overwegen na de verhoging met 15 basispunten in december.

De centrale bank opereert ook tegen de achtergrond van een opmerkelijk krappe arbeidsmarkt. Hierbij heeft het aantal vacatures een recordhoogte bereikt en blijft de werkgelegenheid nog steeds onder het niveau van voor de pandemie.

Bron: CNBC
Foto: iStock

Reacties