De pandemische prijsstijgingen hielden niet op in de laatste maand van 2021. Een belangrijke inflatiemeter bereikte in de Verenigde Staten het hoogste punt in 39 jaar. De verwachting is dat de inflatie hoog zal blijven in 2022.

De Amerikaanse index van de consumptieprijzen steeg het afgelopen jaar met 7% voor seizoenscorrecties. Dit is de sterkste stijging van de prijzen sinds 1982, aldus het Bureau of Labor Statistics.

Zonder de voedsel- en energieprijzen, die meestal volatieler zijn, is de inflatie tussen december 2020 en december 2021 opgelopen tot 5,5%. Dit is de grootste jaarlijkse stijging sinds februari 1991. Ook was dit tempo veel hoger dan in november, toen de kerninflatie 4,9% bedroeg.

Ook al zijn de prijzen vorig jaar door het dak gegaan, ze komen nog steeds niet in de buurt van de historische hoogtepunten uit de jaren 80. De inflatie bereikte in het voorjaar van 1980 een hoogtepunt van 14,8%, zonder seizoenscorrecties.

Kopzorgen

De inflatie zal in 2022 naar alle waarschijnlijkheid niet zomaar verdwijnen. Hoewel de maandelijkse prijsstijgingen wellicht zullen afnemen, zal het enige tijd duren voordat de 12-maandsgegevens dit weerspiegelen.

De hoge inflatiecijfers bezorgen de Federal Reserve een hoop kopzorgen. De prijzen op peil houden is één van de 2 mandaten van de centrale bank. Het andere is het streven naar een maximale werkgelegenheid.

De Federal Reserve zal maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat de inflatie niet uit de hand loopt zoals het terugschroeven van de stimuleringsmaatregelen en het verhogen van de rente. Tegelijkertijd kan de centrale bank dit niet te abrupt doen om zo de economie niet te schaden en de aandelenmarkt niet te doen opschrikken.

Bron: CNN
Foto; iStock

Reacties