Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, beaamde dat de inflatiedruk sterker is dan hij zelf had verwacht. Echter stelde hij de markten gerust dat het wellicht niet zo een vaart zal gaan lopen zoals in 1970, toen ging de inflatie naar 10 procent. Hij heeft er vertrouwen in dat de druk onder controle blijft dankzij de acties van de Federal Reserve.

De inflatie loopt hoog op, dat vindt ook Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij gaf toe de situatie toch lichtjes onderschat te hebben. Maar Powell maakt zich geen zorgen en verwacht niet dat de inflatie sterk zal gaan pieken zoals in 1970, toen steeg de inflatie door naar 10 procent.

Powell schrijft de hoge inflatie toe aan verschillende factoren. Enerzijds zorgt het verhoogde consumptiegedrag van de bevolking ervoor dat de prijzen aan het toenemen zijn. Anderzijds zijn grondstoffen fors duurder geworden in vergelijking met een jaar geleden. Powell is echter van mening dat dit slechts van tijdelijke aard is gezien het heropenen van de economie.

They don’t speak to a broadly tight economy and to the kinds of things that have led to higher inflation over time.

Geen zorgen

De voorzitter van de Federal Reserve zei ook dat het ‘very, very unlikely’ is dat de inflatie zal blijven doorstijgen tot 10 procent of hoger. De reden voor de huidige stijging komt volgens hem uit sectoren die een directe impact hebben van de coronapandemie en het herstel ervan.

Daarenboven is de centrale bank bijzonder actief bezig met allerlei maatregelen en acties om de controle te behouden. Powel zei dan ook zich geen zorgen te maken over de inflatie omdat er voldoende middelen zijn om de inflatie rond de 2 procent te houden.

I’ve never really been worried about inflation, but I want to keep an eye on that and I want you to keep us informed on what is happening in our economy.

Bronnen: CNBC

Foto: AgnosticPreachersKid – Wikimedia – CC BY-SA 3.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>