techaandelen insiders

De volgende keer dat je een topman van een technologiebedrijf hoort zeggen dat de miljarden die ze uitgegeven aan opkoopprogramma’s een teken van vertrouwen zijn in de activiteiten van het bedrijf, zal je je waarschijnlijk achter de oren krabben. Technologiebedrijven hebben recent in een recordtempo eigen aandelen teruggekocht, zo meldt Jason Goepfert, topman van Sundial Capital Research, op basis van data van InsiderScore.com. tegelijkertijd ziet Goepfert dat insiders zoals directeuren en personen met een hoge management functie van diezelfde bedrijven hun aandelen in deze bedrijven in het hoogste tempo in maar liefst 8 jaar aan het verkopen zijn. >>> Lees hier ons gratis technologierapport mét gratis beurstip <<< ‘Het is wat vreemd dat insiders aandelen verkopen op hetzelfde moment waarop ze hun bedrijf juist eigen aandelen laten inkopen’, zegt Goepfert.

vrij grafiek techinsiders

Dit wil overigens helemaal niet zeggen dat de hoeveelheid aandelen die insiders verkopen altijd een betrouwbare indicator is geweest van wat de koersen van de betreffende aandelen in de toekomst zullen doen. Insiders kunnen namelijk hun aandelen verkopen vanwege veel verschillende redenen die totaal niet gerelateerd zijn aan hoe ze tegenover het bedrijf zelf staan en hoeveel vertrouwen ze in het bedrijf hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een deel van hun aandelen verkopen omdat ze schulden willen afbetalen of belastingen hebben te betalen. Daarnaast kunnen ze natuurlijk ook simpelweg besluiten om hun aandelenportefeuilles meer te diversifiëren.

Beter als insiders kopen

Zoals de bovenstaande grafiek aantoont, hoeft divergentie tussen de verkoop van insiders en de opkoop van eigen aandelen door het bedrijf helemaal geen slecht teken te zijn, als wordt gekeken naar de brede Nasdaq Composite Index in het algemeen. ‘Toch, is het een beter teken wanneer aandelen worden gekocht door insiders, of op zijn minst niet massaal worden verkocht’, vertelt Jason Goepfert. ‘Wanneer er wel massaal verkocht wordt, is dat zeker een puntje van zorg.’