Het zal niemand zijn ontgaan dat de financiële markten tijdens de voorbijgaande weken blootgesteld zijn aan de nodige volatiliteit. In korte tijd werden de beurzen geconfronteerd met een forse koersdaling. Als gevolg daarvan is een groot deel van de beleggers in paniek geraakt. Deze paniek werd mede veroorzaakt door de spanningen in de wereld. Een belangrijke indicator laat zien dat de beurzen ook tijdens de komende maanden geconfronteerd kunnen worden met een dalende koersbeweging.

De beleggers die al wat langer meelopen die weten dat de beurzen met name goed presteren op het moment dat er sprake is van rust op de financiële markten. Op dit moment is die rust ver te zoeken. Door de stijgende inflatie en de oorlogsspanningen in de wereld stevenen diverse economieën af op een nieuwe recessie. We zouden dus gerust kunnen stellen dat er op dit moment sprake is van financiële instabiliteit. En deze gedachte wordt bevestigd door een belangrijke indicator.

Beleggers moeten rekening houden met een grote beursdaling

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America, is te zien dat de Financial Market Stability Risks Index op dit moment alarm slaat. Op dit moment is er sprake van de hoogste notering sinds de financiële crisis van het jaar 2008. Ook tijdens de coronacrisis van het jaar 2020 werd een soortgelijk niveau bereikt. Simpel gezegd houdt dit in dat er op dit moment sprake is van grote instabiliteit op de financiële markten en het verleden maakt duidelijk dat dit ook grote gevolgen voor de aandelenmarkten kan hebben. Op de grafiek is immers ook te zien dat er al ruim 15 jaar sprake is van een sterke verwevenheid tussen enerzijds deze indicator en anderzijds de notering bij de Amerikaanse beurs. En deze grafiek waarschuwt nu dus voor een grote beursdaling.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar deze indicator maakt wel duidelijk dat beleggers de huidige situatie niet moeten onderschatten. We leven op dit moment in een compleet andere tijd dan een jaar geleden het geval was. En de tijd van alsmaar stijgende beurskoersen kan reeds verleden tijd zijn. Beleggers zouden in ieder geval hun portefeuille daarop moeten voorbereiden.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)