De Europese Unie en China bereikten in december, na 7 jaar onderhandelen, een akkoord over de investeringsovereenkomst. Door de oplopende spanningen tussen de 2 partijen, waarbij beiden elkaar sancties oplegden, heeft het Europees Parlement besloten de overeenkomst te bevriezen totdat Peking de sancties tegen EU-politici opheft.
Ondanks deze tegenslag is het volgens Neil Thomas, China-analist bij de Eurasia Group, waarschijnlijker dan niet dat de Europese Unie en China de zogenoemde Comprehensive Agreement on Investment op lange termijn zullen ratificeren.
Thomas denkt echter dat dit pas ten vroegste in 2023 zal gebeuren. Dit komt deels omdat gebeurtenissen zoals de Duitse federale verkiezingen in september en de herverkiezingscampagne van de Franse president Macron, in het voorjaar van 2022, het sentiment ten aanzien van de deal kunnen beïnvloeden.
Bovendien zal de Chinese president Xi Jinping niet zwak willen overkomen door toe te geven aan de Europese Unie voor het nationaal congres van de Chinese Communistische Partij in de herfst van 2022. Xi zal zijn derde termijn als algemeen secretaris van de CCP veilig willen stellen, waardoor het onwaarschijnlijk is dat hij zal terugdeinzen voor de Chinese sancties tegen de Europese Unie.
Grote voordelen voor EU
Economieën waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben reeds land hun bezorgdheid geuit over de industriële praktijken van Peking die buitenlandse bedrijven belemmeren om eerlijk te concurreren in China.
Thomas legde uit dat de voordelen van de overeenkomst tussen de Europese Unie en China een betere markttoegang omvatten, evenals betere regels inzake subsidies, staatbedrijven en technologieoverdracht.
Thomas besluit:
Door de onevenwichtige voordelen voor Europa uit de deal zal deze er uiteindelijk wel komen, alleen later dan aanvankelijk het plan was.
Bron: CNBC
Foto: iStock