Het jaar 2020 was op zijn zachts gezegd een ‘volatiel beursjaar’. De meeste financiële producten werden tijdens de eerste maanden van vorig jaar geconfronteerd met een aanzienlijke koersval. In maart werd er bij de meeste financiële producten echter een stevige bodem neergezet en vanaf dat punt gerekend is er een imposante prijsrally van start gegaan. De prijs voor timmerhout viel daarbij in positieve zin op.

Tijdens de eerste maanden van 2020 wist de prijs voor timmerhout uiteindelijk met ruim 40% in waarde te dalen. Aan het einde van maart werd er echter een bodem neergezet en de koersstijging die volgde was nog indrukwekkender te noemen. In juli wist de prijs voor timmerhout immers alweer boven het niveau van vóór de coronacrash te komen en de stieren wisten daarna alleen maar aan meer krachten te winnen. Een maand geleden stond de prijs voor timmerhout uiteindelijk ruim 500% hoger dan de koers die aan het einde van maart 2020 op de borden stond. Een indrukwekkende prijsrally dus.

De dalende prijs voor timmerhout kan gevolgen hebben voor de beurzen

Inmiddels ziet de situatie bij deze grondstof er wat minder hoopgevend uit. Vanaf de top van mei gerekend is de prijs voor timmerhout al met ruim 40% gedaald. En deze ‘gezonde’ prijsdaling kan uiteindelijk ook gevolgen gaan hebben voor de aandelenmarkten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Grega Horvat, te zien dat de prijsbeweging bij het timmerhout in het verleden vaker een voorloper was op de koersbeweging bij de S&P 500 index. Het verleden voorspelt zelfs dat de S&P 500 index uiterlijk in juli of augustus een top weet te bereiken.

Komt het beursfeestje binnenkort ook ten einde?

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>