Investeerders en beleggers die zich zorgen maken omtrent de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten van Amerika, hoeven niet langer te vrezen voor Tump of Biden aan de macht. Uit historische gegevens blijkt dat de verkiezingen (en de uitslag ervan uiteraard) zelden een invloed hebben gehad op de aandelenmarkten, aldus J.P. Morgan strateeg David Kelly.

Het is begrijpelijk dat beleggers wat angstig en nerveus zijn voor de verkiezingsuitslag. Vooral omdat president Donald Trump en sommige marktkenners beweren dat, als Joe Biden wordt verkozen als nieuwe president van de Verenigde Staten van Amerika, de aandelenmarkten zullen crashen. Toch zal het zo een vaart niet lopen volgens J.P. Morgan strateeg David Kelly.

I think people overestimate the importance of politics for investing.

Uit historische data, die terug gaat tot 1942, kan worden opgemaakt dat Republikeinen als Democraten ongeveer dezelfde invloed hebben gehad op de Amerikaanse aandelenmarkten.

Republikeinen of Democraten?

De gegevens die werden verzameld door LPL Financial tonen aan dat het gemiddelde rendement op de beurzen 13,4 procent bedraagt als de Republikeinen de macht hebben en 10,7 procent als de Democraten de macht hebben. Als het U.S. Congress verdeeld is tussen beide politieke partijen, dan bedraagt het gemiddelde rendement 17,2 procent.

Het beste scenario voor aandelen is als er een Democraat in het Witte Huis zetelt en het congres verdeeld is onder beide politieke partijen. Ongeacht wie er verkozen wordt, volgens Fundstrat’s Tom Lee is hun beleggingsstrategie hetzelfde want de trend is altijd positief.

At least 90% of [our] portfolio strategy would be identical under either win.

Het ziet er dus naar uit dat het in principe niet uitmaakt wie de macht grijpt. De aandelenmarkten zullen naar alle waarschijnlijk, zoals blijkt uit historische gegevens, gewoon blijven stijgen. Een bepaalde strategie toepassen voor een overwinning van Donald Trump of Joe Biden lijkt volgens deze economen onnodig.

Bronnen: CNBC

Foto: Patrick Semansky – CC-BY-NC-4.0  

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>