Afgelopen mei besloot de organisatie van olielanden (OPEC) om de olieproductieverlaging te verlengen tot maart 2018. Ondanks deze verlenging, heeft de olieprijs sinds dat moment flink wat terrein moeten inleveren. Irak is op dit moment een van de boosdoeners.

Op de oliemarkt is er op dit moment sprake van een groot overaanbod. Als gevolg daarvan hebben de olielanden ook besloten om de productie te verlagen om op die manier de balans tussen vraag en aanbod kunstmatig weer terug te krijgen. Maar, er zijn ook olielanden die niet meedoen aan deze olieproductieverlaging en Irak is er daar een van.

Iraakse olie-export gooit roet in het eten

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de dagelijkse Iraakse olieproductie sinds het begin van dit jaar weinig is veranderd. Over de afgelopen maand gemeten werd er 4% minder geproduceerd dan in mei 2017 het geval was, maar deze daling is niet genoeg om het overaanbod op de oliemarkt tegen te gaan.

Ondanks de hoge Iraakse olieproductie, is olieminister Jabbar Al-Luaibi hoopvol gestemd. Gisteren liet hij in Londen weten dat hij vertrouwen heeft in de productieverlaging. Volgens hem zal deze productiebeperking op de lange termijn gaan zorgen voor een gezonde balans tussen vraag en aanbod.

Voorlopig lijken beleggers weer wat optimistischer gestemd te zijn. Afgelopen week wist de olieprijs immers al met enkele procenten in waarde te stijgen en ook gisteren werd deze trend voortgezet.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>