Iran lijkt duidelijk als verliezer uit de strijd met de VS te komen. Trump kondigde onlangs nieuwe economische sancties aan die er voor moeten zorgen dat de Iraanse economie nog verder onder druk komt te staan. En mogelijk zullen andere Westerse landen het voorbeeld van de VS binnenkort doen opvolgen. Dat zou desastreuze gevolgen hebben voor de Iraanse economie.

De Iraanse overheid gaf afgelopen week toe dat het toch verantwoordelijk is voor het neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig. Bij deze vliegtuigramp kwamen alle inzittenden om. Veel Westerse landen beraden zich nu over eventuele sancties die aan Iran opgelegd moeten worden. De VS hanteert al jaren strenge sancties op Iran en onder het beleid van Trump zijn deze maatregelen alleen nog maar strenger geworden.

Iraanse economie staat zwaar onder druk

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Iraanse economie het al ruim twee jaar lastig heeft. In 2018 werd het Iraanse bruto binnenlands product nog geconfronteerd met een daling van 5%, terwijl die daling in het afgelopen jaar wist uit te komen op 10%. Met name de oliesector staat zwaar onder druk. Door de economische sancties van de VS is het voor Iran voor een groot deel onmogelijk geworden om olie te verhandelen met de Westerse wereld. En juist van die olie moet de Iraanse economie het voor een groot deel hebben.

Volgens economen kan de economische situatie in Iran tijdens de komende maanden nog verder gaan verslechteren. De kans is namelijk aanwezig dat ook andere Westerse landen economische sancties zullen gaan opleggen. En de Iraanse economie kan dat eigenlijk op dit moment niet aan.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>