Een gedenkwaardig beursjaar ligt achter onze rug. Tijdens het afgelopen beursjaar werden we geconfronteerd met tal van recordkoersen. Daarnaast werden er op verschillende terreinen records verbroken. Ook was het een jaar met erg weinig beweeglijkheid. Gaat daar in 2018 verandering in komen?

De meeste Westerse aandelenmarkten hebben het jaar 2017 afgesloten met een mooie winst. Ook in Europa wisten de meeste indices erg goede zaken te doen. Opnieuw was de echte uitblinker Wall Street. Aan de hand van Donald Trump wisten de Amerikaanse beurzen de rally naar een hogere versnelling toe te brengen.

Gaat er dit beursjaar een einde komen aan de stijgende trend?

Steeds meer beleggers vragen zich af of er nog een einde gaat komen aan deze imposante rally. Uiteraard gaat er weer een tijd komen waarin we geconfronteerd gaan worden met dalende beurskoersen. Uiteraard weet niemand precies wanneer die tijd daadwerkelijk zal gaan aanbreken. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Lyons Share, is wel te zien dat de Stoxx 600 index (Europa) het behoorlijk moeilijk heeft. Al enkele weken bewegen we rond de steunlijn en als deze steunlijn breekt, komt er een einde aan de stijgende trend van de afgelopen anderhalf jaar.

Wat dat betreft is dit zonder twijfel de belangrijkste grafiek voor de komende beursweken. Een Europese zwakte kan zich namelijk in no-time als een olievlek verspreiden over de andere aandelenmarkten.