De titel lijkt onjuist te zijn, maar dat is het niet. De afgelopen weken was het namelijk erg rendabel om aandelen te kopen die door iedereen gedumpt werden. Er bestaat namelijk een index die investeert in de meest gehate aandelen en deze index wist het bijzonder goed te doen.

Callum Thomas, van Top Down Charts, deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de Thomson Reuters Most Shorted Stocks Index het de afgelopen tijd bijzonder goed wist te doen. Deze index weet op dit moment zelfs ruimschoots de S&P 500 index te verslaan.

Deze Short Index weet de S&P 500 index ruimschoots te verslaan

De samenstelling van deze index wordt bepaald op basis van het shortpercentage dat openstaat op de diverse Wall Street aandelen. De aandelen met het hoogste shortpercentage komen terecht in deze index. Deze index wordt dus min of meer bepaald door het aantal beleggers dat speculeert op een daling van een bepaald aandeel.

En dat is precies wat Warren Buffett ons leert. Een van zijn beroemde uitspraken leert ons namelijk dat we hebberig moeten zijn op het moment dat anderen angstig zijn en juist angstig moeten zijn als anderen hebzuchtig zijn.