We volgen de cryptomarkten met de nodige aandacht op, temeer omdat we de technologiebubbel van 2000 van dichtbij hebben meegemaakt. Dit is vandaag van onschatbare waarde! We kunnen immers de huidige ontwikkelingen, afzetten tegen de ontwikkelingen van destijds. En in bepaalde mate is er zeker sprake van de vorming van een zeepbel. MAAR …

We lezen her en der dat diverse celebraties (Paris Hilton, Dennis Rodman, Pitbull, Floyd Mayweather, …) zich hebben vastgebeten in cryptomunten. Soms zelfs in een ICO!

Deze figuren staan over het algemeen niet bekend om hun financiële inzichten. Ze maken van hun populariteit gebruik om een belegging bij het grote publiek aan de man te brengen.

En zoals we de beleggende massa inmiddels kennen, zullen ze eindelijk blindelings volgen.

Dit zijn zonder meer signalen van bubbelvorming.

Maar wat we nog meer weten uit 2000, is dat een bubbel veel langer kan aanhouden, vooraleer die uiteindelijk uit elkaar spat. Dit specifieke moment kan je in feite beter afleiden aan de hand van de reactie van de markt, in plaats van de bovenstaande bubbelelementen.

We zullen het u proberen uit te leggen aan de hand van een voorbeeld, van de afgelopen week. De Chinese autoriteiten kondigden aan om nieuwe ICO’s te verbieden. Meteen stond de hele cryptomarkt op stelten. Paniek alom, en een stevige prijscorrectie van Bitcoin, maar vooral de Altcoins, als gevolg.

Zo leverde Ethereum in geen tijd maar liefst 25% van z’n marktwaarde in.

Sterker nog, wie naar de bovenstaande grafiek van Ethereum kijkt, ziet een dubbele top, als gevolg van het negatieve nieuws uit China.

Nu zullen vele beleggers zich op het hoofd krabben, met de vaststelling: ‘Hé, een dubbele top, dat is toch slecht nieuws?!’.

Ja en nee.

Voor de korte termijn kan de prijsdruk zeker nog aanhouden. Maar op de langere termijn is dit in feite goed nieuws. Immers, als we naar de ultieme topvorming van een bubbel zaten te kijken, zou dit hoogstwaarschijnlijk anders uitdraaien.

Een bubbel knapt in stilte, niet in een storm

In 2000 gingen de koersen van de geliefkoosde internetaandelen tegen wil en dank hoger. Goed nieuws, slecht nieuws, … het maakte allemaal niets uit. Alles steeg onophoudelijk.

Dat is vandaag toch wel helemaal anders. Beleggers in de cryptomarkten zijn bijzonder wantrouwig tegenover cryptomunten, zoveel is duidelijk. Anders zouden de koersen van Ethereum of andere Altcoins niet dermate zwaar dalen op wat geruchten uit China.

Want tot dusver zijn de berichten uit China door geen enkele officiële instantie bevestigd.

Maar de schade is wel enorm. Dat zou in 2000 niet waar zijn.

En om nog meer informatie over 2000 op te rakelen. Het is ook interessant om achteraf te constateren dat de bubbel uit elkaar spatte zonder enige goede reden.

Dit zijn commentaren van de eerste dagen na het klappen van de technologiebubbel:

Analysts said there was no fresh fundamental news to support the selling but noted that the recent rally was overdone. “I think it was just a general sell-off after a very nice rally,” agreed Barry Hyman, chief market strategist at Ehrenkrantz King Nussbaum. “The rally lacked volatility and conviction. It had momentum from investors willing to buy on ‘up’ days but the momentum players stepped aside and you just saw illiquid activity.” CNN Money, 02 mei 2000.

Kortom, de bubbel knapte, zonder enige reden.

Zo eindigt meestal een zeepbel. En dus niet door dramatische berichten in de media. Een zeepbel spat geruisloos. Ook in de financiële markten! Dus de top in de cryptomarkten komt op een moment dat niemand er aandacht aan geeft.