De Chinese munt is een vrije val beland. Als reactie op het handelsconflict tussen Amerika en China, heeft de Yuan behoorlijk wat waarde moeten inleveren. Toch beginnen steeds meer mensen zich af te vragen of dit handelsconflict daadwerkelijk de reden is van deze forse daling.

De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren niet bepaald een goede reputatie opgebouwd. Meermaals werd Beijing er van beschuldigd dat ze rommelden met de economische cijfers. Daarnaast hebben de Chinezen in het verleden diverse malen bewust de Yuan laten devalueren om op die manier een concurrentievoordeel te behalen. En mogelijk is daar deze keer opnieuw sprake van.

Death Cross is zichtbaar op de grafiek van de Yuan

Aangezien de Chinezen nog steeds sterk afhankelijk zijn van hun export, kan een lagere munt er voor zorgen dat de export toeneemt. Op het moment dat bijvoorbeeld de Amerikanen minder dollars moeten neerleggen voor een bepaald Chinees product, zullen ze sneller geneigd zijn om hun producten uit China halen. Daarnaast zorgt de daling van de Yuan er voor dat het effect van de importheffingen mogelijk niet zo grote gevolgen heeft voor de Amerikaanse bedrijven die hun goederen uit China halen.

Kan de Yuan nog verder dalen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er onlangs een ‘Death Cross’ zichtbaar is geworden op de grafiek van de Yuan versus de dollar. Voor het laatst was dit doodskruis zichtbaar aan het begin van 2015. Destijds verloor de Yuan de maanden daarna nog behoorlijk wat van haar waarde.