De centrale bankiers doen er op dit moment alles aan om mensen gerust te stellen dat de huidige inflatie slechts tijdelijk is. Als gevolg van de harde macrocijfers beginnen de centrale banken echter inmiddels voorzichtiger te worden. Zo heeft de Europese centrale bank onlangs een belangrijke inflatieverwachting een jaar opgeschoven. En daarmee toont de ECB aan dat het inflatiespook mogelijk onderschat is.

Overal in de wereld is er op dit moment sprake van een relatief hoge inflatie. In de Eurozone is er op dit moment bijvoorbeeld sprake van een inflatie van rond de 5%. Het Amerikaanse inflatiecijfer wist tijdens de afgelopen maand zelfs te stijgen naar de hoogste stand sinds het jaar 1980. Het inflatiespook lijkt met de dag groter te worden en de centrale banken lijken aan de grond genageld te staan.

ECB stelt haar inflatieverwachting een jaar uit

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de inflatie binnen de eurozone al maanden aan het oplopen is. Inmiddels is er zelfs sprake van de hoogste inflatie sinds het ontstaan van de monetaire unie. Ook de kerninflatie is historisch hoog te noemen.

Door deze inflatiecijfers heeft de Europese centrale bank haar inflatieverwachtingen inmiddels moeten bijstellen. De ECB rekent nog steeds op een tijdelijk hoge inflatie, maar is er niet gerust op dat het inflatiegevaar binnen afzienbare tijd zal gaan verdwijnen. In september was de verwachting nog dat de inflatie in 2023 weer terug zou keren naar een niveau van 1,5%, maar inmiddels is die verwachting naar het jaar 2024 verplaatst.

Mogelijk is de hoge inflatie dus minder tijdelijk dan verwacht.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>