De kans is behoorlijk groot dat China de komende 2 tot 3 maanden een eigen digitale munt gaat lanceren. Dat is een voorspelling van de managing partner van de investeringsfirma Foxconn Technology Group. Er is momenteel al een systeem en netwerk dat operationeel gemaakt kan worden voor transacties met digitale munten tussen verschillende partijen.

China heeft een framework ontwikkeld genaamd Digital Currency Electronic Payment. Dit framework stelt de centrale bank in staat om digitale munten uit te brengen en te gebruiken voor transacties tussen banken en third-party netwerken zoals bv. Alipay en WeChat.

So, they already have all the system and the network ready. I think you will see it very soon, in the next maybe two to three months.

Jack Lee, managing partner bij het investeringsbedrijf, zei tijdens een interview dat China mogelijks eerst gaat beginnen met een testfase alvorens fysiek geld volledig te vervangen. Dit is noodzakelijk omdat er toch wat risico’s zijn verbonden aan digitale munten. Fraude, witwaspraktijken en het financieren van illegale activiteiten en terrorisme zijn mogelijke risico’s.

Domino-effect?

Daniela Stoffel, staatssecretaris in Zwitserland, zegt dat de mogelijke Chinese start van digitale munten andere autoriteiten zal doen laten nadenken over een soortgelijke actie. Hoe zullen andere landen omgaan met digitale munten en hoe gaan ze de technologie toepassen voor hun doeleinden?

If the governments now realize that this is now really actually happening, and the question and challenges that are implied in an e-currency are now real, I hope this will lend further momentum to decisions on a global basis.

China is niet het enige land dat deze optie aan het bekijken is. Ook in Zwitserland is men serieus aan het nadenken om digitale munten te integreren in het systeem. De Zwitserse Nationale Bank heeft onlangs gezegd samen te gaan werken met de beurs om digitale munten te gebruiken voor beurstransacties en dergelijke.

Bronnen: CNBC

Foto: Tec_Estromberg – Flickr – CC BY 2.0

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS