De olieprijs kende net als de meeste aandelenmarkten een zware handelsweek. Het ‘zwarte goud’ moest opnieuw terrein prijsgeven. En daarmee werd er een vervolg gegeven aan de trend die enkele weken geleden van start is gegaan. Betekent dit het einde van de herstelbeweging bij de olieprijs?

Tijdens het afgelopen handelsjaar werd de olieprijs tijdens de laatste maanden van het jaar geconfronteerd met een flinke beursdaling. Vanaf het hoogtepunt van het jaar gerekend halveerde de olieprijs bijna in waarde. Tijdens de eerste vier maanden van 2019 wist de olieprijs echter een dappere herstelbeweging op gang te zetten. Maar, mogelijk is er nu een definitief einde gekomen aan die herstelrally.

Olieprijs staat opnieuw onder druk

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat de olieprijs enkele weken geleden op een belangrijk punt van koersrichting wist te veranderen. Rond het belangrijke 61,8% Fibonacciniveau wist het ‘zwarte goud’ een lagere top neer te zetten. En volgens Chris Kimble kan dat slecht nieuws betekenen voor de oliemarkt. De beren zijn immers nu weer aan zet en we hebben tijdens het afgelopen jaar gezien dat de beer in korte tijd behoorlijk wat schade kan aanrichten.

Een dalende olieprijs kan overigens ook slecht nieuws betekenen voor de aandelenmarkten. Tijdens de afgelopen maanden is er namelijk een sterke correlatie ontstaan tussen de olieprijs en de beurzen. En daarom kan een dalende olieprijs ook zorgen voor koersdruk op de aandelenmarkten.