Voor heel wat mensen is het op dit moment lastig om een woning te bemachtigen. Met name de starters hebben moeite om hun weg op de huizenmarkt te vinden. Het lage aanbod en de hoge vraag zorgen er voor dat de huizenprijzen steeds verder weten op te lopen. De meeste economen zijn het er wel over eens dat er sprake is van een oververhitting binnen de huizenmarkt.

De situatie van oververhitting binnen de huizenmarkt is bij de meeste Westerse landen zichtbaar. Ook in de Verenigde Staten is er al jaren sprake van stijgende huizenprijzen. Tijdens de coronacrisis was de verwachting dat de oververhitting binnen de huizenmarkt zou gaan afnemen. Het tegendeel werd echter waarheid; de huizenprijzen liepen nog veel harder in waarde op.

Is er een periode van dalende huizenprijzen onderweg?

Ondanks de sterk stijgende huizenprijzen, kan een trenddraai dichtbij zijn. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Investment Research, te zien dat er al decennialang sprake is van een dalende trend bij het aantal nieuwe Amerikaanse gebouwde particuliere wooneenheden.

Op de grafiek is ook te zien dat de weerstandszone opnieuw bereikt is. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens het jaar 2006. Niet veel later wist de situatie aanzienlijk te verslechteren binnen de Amerikaanse huizenmarkt en dat was uiteindelijk overal in de wereld voelbaar. Deze periode is niet voor niets de geschiedenisboeken ingegaan als de huizenmarktcrisis.

Weet de geschiedenis zich opnieuw te herhalen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>