De Federal Reserve’s favoriete graadmeter voor de inflatie, namelijk die wat betrekking heeft op de consumentenprijzen, is in de maand april gestegen met 4,9 procent. Alweer een stijging maar het is in ieder geval een vertraging ten opzichte van de 5,2 procent van de maand maart. De vraag is nu of de inflatie aan het pieken is en de Fed gepast kan handelen.

De reden waarom aandelen in de Verenigde Staten van Amerika zo hard herstelden vrijdag, heeft te maken met de inflatie van de maand april. De consumentenprijzen stegen met 4,9 procent, dat is minder dan de 5,2 procent van de maand maart en naar verwachting van analisten en economen. Deze 4,9 procent is exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen.

Als men deze prijzen er zou bijtellen, dan was de inflatie in april met 6,3 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is evenzeer een vertraging ten opzichte van de 6,6 procent van de maand maart. Volgens gegevens blijven consumenten geld uit geven, maar wordt er nu meer aanspraak gemaakt op spaargeld om hun consumptiegedrag te blijven vasthouden.

Vertraging?

Robert Frick, bedrijfseconoom bij Navy Federal Credit Union, merkt op dat de hogere lonen ervoor zorgen dat consumenten toch niet inboeten op wat en hoeveel ze kopen.

The spending was fueled in part by higher wages, and also by Americans drawing more money out of savings, which is a giant stockpile of at least $2 trillion.

De inflatie lijkt te vertragen maar blijft bijzonder hoog noteren, dit tempo is geleden van de jaren 80. Het herstel van de wereldeconomie van de pandemie deed de vraag naar goederen het aanbod overstijgen. Nu daar de oorlog in Oekraïne is bijgekomen, is het hek helemaal van de dam. Dé hamvraag is of de inflatie nu effectief zal blijven vertragen, of dit slechts een moment is.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>