De staalprijzen noteerde enkele maanden geleden nog op recordhoogtes maar zijn intussen al wat teruggevallen. Toch denkt T.V. Narendran, CEO van Tata Steel, dat de staalprijzen in de komende jaren nog veel hoger kunnen liggen dan we de afgelopen jaren hebben gezien.

In de laatste 7 tot 8 jaar lag de gemiddelde prijs voor warmgewalst staal rond de $400-$450 per ton. Volgens Narendrag zal het langetermijngemiddelde voor de komende jaren waarschijnlijk boven de $600 liggen.

Veranderingen

Narendran legde uit dat de staalmarkt verschillende veranderingen doormaakt, waaronder stijgende kosten en de veranderende rol van China op de markt.

Op het hoogtepunt exporteerde China meer staal dan India produceerde. De staalexport van China is sindsdien gehalveerd tot 60 miljoen ton per jaar. Deze zou nog verder kunnen dalen naarmate het land zijn uitstootdoelstelling nastreeft.

En voor het eerst in jaren wordt de vraag naar staal niet door China aangedreven, aldus Narendran. Hij merkte op dat de World Steel Association verwacht dat de groei van het staalverbruik uit andere landen dan China zal komen.

Steeds meer Westerse landen investeren immers fors in infrastructuur, wat positief is voor de vraag. Vorige week heeft de Amerikaanse president Joe Biden een door beide partijen ondertekende infrastructuurwet van meer dan $1 biljoen ondertekend.

Bron: CNBC
Foto: iStock