Nadat de bezorgdheid over de bankensector de afgelopen dagen wat leek weg te ebben, is deze nu helemaal terug. Het aandeel van Deutsche Bank daalde tot 13% na een piek in de Credit Default Swaps (CDS) van de bank. Beleggers vragen zich af of Deutsche Bank de volgende bank wordt die gered zal moeten worden.
Sinds de bankencrisis in 2008 gaat het niet geweldig met Deutsche Bank, hoewel het de laatste jaren weer de goede kant op ging. Het bleef de afgelopen weken vrij stil omtrent de bank te midden van de ontluikende bankencrisis. Hier is nu een einde aan gekomen. De CDS van de bank, een soort verzekering tegen wanbetaling, stegen donderdagavond tot 173 basispunten. Een dag eerder noteerde deze aan nog 142 basispunten.
Zwitserse en mondiale toezichthouders en centrale banken hadden gehoopt dat de verkoop van Credit Suisse aan UBS de markten zou kalmeren. Beleggers zijn duidelijk niet overtuigd dat de deal voldoende zal zijn om de onrust in de banksector te beteugelen.
Spillover risico
De noodredding van UBS heeft ervoor gezorgd dat beleggers zich zorgen maken over een mogelijke verdere besmetting in de sector. Ook het feit dat de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve de rente blijven opdrijven, maakt beleggers ongerust.
Financiële toezichthouders hebben er de afgelopen weken echter alles aan gedaan om verder besmettingsgevaar in te dammen. Zoals het er nu uit ziet, zullen de instellingen volgens Moody’s grotendeels slagen in deze opdracht.
Toch is het gevaar zeker niet geweken. In een onzeker economisch klimaat en met een kwetsbaar beleggersvertrouwen, bestaat het risico dat beleidsmakers niet in staat zullen zijn om de huidige onrust te beteugelen zonder langdurige en mogelijk ernstige gevolgen binnen en buiten de banksector.
Bron: CNBC
Foto: iStock