Al enkele maanden zitten de wereldwijde beurzen stevig in de lift. Als gevolg daarvan is het overgrote deel van de beleggers weer teruggekeerd naar de financiële markten. Opvallend genoeg is deze beursrally minder krachtig dan je zou denken. Een groot deel van de aandelen weet immers de S&P 500 index niet te verslaan. En dat kan een groot gevaar zijn voor de houdbaarheid van deze rally.

Voorlopig lijken beleggers zich maar weinig zorgen over de toekomst te maken. Ondanks de aanhoudende coronacrisis geloven beleggers dat de economie zich tijdens de komende jaren krachtig zal herstellen. De vraag is uiteraard of de huidige waarderingen wel een goede afspiegeling zijn van hetgeen de komende jaren komen gaat.

Moeten beleggers vrezen voor een aanzienlijke beursdaling?

Wel kunnen we vaststellen dat maar weinig aandelen op dit moment de S&P 500 index weten te verslaan. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van SentimenTrader, te zien dat ongeveer 30% van de aandelen binnen S&P 500 index tijdens de afgelopen 12 maanden een betere prestatie wist af te leveren dan de index zelf. Een dergelijk laag percentage zagen we slechts twee keer eerder. Dat was tijdens de jaren 1973 en 2000. Destijds kwamen de beurzen niet veel later in een dalende trend terecht en dat wist te leiden tot een beursdaling van 50%.

Uiteraard betekent dit niet dat de beurzen tijdens de komende maanden opnieuw getroffen zullen worden door een aanzienlijke beursdaling, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de beursrally minder kracht is dan je zou verwachten. En dat moeten beleggers niet uit het oog verliezen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)