De grootste bank van Duitsland, namelijk Deutsche Bank, ging naar verwachting een verlies draaien van 201 miljoen euro in 2020. Woensdag maakte ze hun jaarresultaat bekend en zorgden voor een grote verrassing. De bank boekte namelijk een nettowinst van 113 miljoen euro. Een positief jaar dus, wat meer dan welkom is gezien het horrorjaar in 2019 toen de bank 5,7 miljard euro verloor vanwege grote herstructureringen en dergelijke.

De Deutsche Bank heeft klaarblijkelijk iets goed gedaan in 2020. Analisten hadden verwacht dat Duitslands grootste bank een nettoverlies van 210 miljoen euro ging lijden. Niets is minder waar want Deutsche Bank wist een nettowinst van 113 miljoen euro te boeken vorig jaar waarvan 51 miljoen euro tijdens het vierde kwartaal werd gedraaid.

Hogere inkomsten en kostenbesparingen hielpen de investment banking-divisie van Deutsche Bank goed te presteren met een netto-omzet van 32 procent tot 9,8 miljard euro in 2020. Dit compenseerde de minder goed presterende divisies en afdelingen van de bank.

Doelstellingen

James von Moltke, CEO van Deutsche Bank, zei kort na de publicatie van de jaarresultaten dat ze alle doelstellingen voor 2020 hebben bereikt. De uitdagingen die werden veroorzaakt door de lage rentevoeten werden volgens Moltke goed aangepakt, zowel bij corporate als privaat bankieren. En het momentum lijkt ook in januari verder gezet te hebben.

However, so far in the year to date, we have seen the momentum from last year really carry through into January, in terms of our performance and what we can see about the market environment.

Enkele kernpunten:

  • De totale netto-inkomsten in het vierde kwartaal bedroegen 5,5 miljard euro, vergeleken met 5,35 miljard euro voor dezelfde periode in 2019, wat de netto-inkomsten van de groep voor het jaar op 24 miljard euro brengt, een stijging van 4 procent ten opzichte van 2019.
  • Common equity tier 1 (CET1) ratio, een maatstaf voor de solvabiliteit van banken, bedroeg 13,6 procent, ongewijzigd ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019.
  • Voorzieningen voor verliezen op leningen in het vierde kwartaal bedroegen 251 miljoen, tegenover 723 miljoen in het laatste kwartaal van 2019.

Bronnen: CNBC

Foto: Björn Láczay – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>