De spanningen tussen Rusland en het Westen lijken met de dag verder op te lopen. Volgens het Westen is het niet de vraag of Rusland binnenkort Oekraïne gaat binnenvallen, maar wanneer. Gisteravond is de eerste aanzet daarvoor gegeven. De Russen zijn echter van mening dat het Westen bezig is met een anti-Rusland campagne. Poetin wees onlangs nog met een beschuldigende vinger richting president Biden.

De relatie tussen het Westen en Rusland is tijdens de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd. Toch had een jaar geleden nog niemand zien aankomen dat de Russen een jaar later op het punt zouden staan om Oekraïne binnen te vallen. Met name de Europese leiders doen er alles aan om een diplomatieke oplossing te bewerkstelligen. Dit is overigens ook uit eigen belang, want de Europeanen zijn sterk afhankelijk van de toevoer van Russisch olie en gas. Bij de Amerikanen ziet die situatie er compleet anders uit.

Amerikanen zijn zelfvoorzienend als het gaat om olie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Axios Visuals, is mogelijk de reden in beeld gebracht waarom de Amerikanen een hardere toon richting de Russen aanslaan. In tegenstelling tot 20 jaar geleden zijn de Amerikanen immers niet meer afhankelijk van Russisch olie. Sterker nog; tijdens het afgelopen jaar was er voor het eerst in de totale Amerikaanse historie sprake van de situatie dat de productie van olie groter was dan de consumptie van olie.

Gezien deze grafiek is het ook niet verwonderlijk te noemen dat president Biden onlangs aan zijn Europese bondgenoten heeft laten weten dat de Amerikanen ook Europese landen zouden kunnen voorzien van olie en gas, mochten de Russen de gas- en oliekraan dichtdraaien. De macht van het ‘zwarte goud’ lijkt dus niet langer alleen nog in het voordeel van de Russen te zijn.

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>