De meeste aandelenmarkten wisten tijdens de afgelopen twee handelsweken een indrukwekkende herstelbeweging in gang te zetten. Gisteren bleven de beurzen voornamelijk erg dicht bij huis. En daarmee lijkt de stier een pas op de plaats te maken. Is het kantelpunt voor de stier bereikt?

Chris Kimble, van KimbleCharting, deelde op zijn website de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de S&P 500 index op een cruciaal punt is beland. In december dook de toonaangevende Amerikaanse index immers onder de steunlijn van begin 2018 en deze steunlijn zou nu als weerstand kunnen gaan fungeren.

Deze twee scenario’s gelden voor Wall Street

Volgens Kimble zijn er twee scenario’s mogelijk:

  1. De S&P 500 index weet op weekbasis boven de belangrijke oude steunlijn te sluiten. In dat geval kunnen we spreken van een ‘valse uitbraak’ naar beneden en zijn de stieren in het voordeel om de rally voort te zetten.
  2. De oude steunlijn zal vanaf nu als nieuwe weerstand gaan dienen. In dat geval moeten beleggers rekening houden met verder dalende beurskoersen en zijn de beren zonder twijfel in het voordeel.

Wat betreft het momentum lijkt de stier een streepje voor te hebben. De Relative Momentum Index is namelijk oververkocht geraakt en daardoor lijkt een herstelbeweging, net als in 2016, op de loer te liggen.