Vanaf vandaag zijn er nog maar 77 dagen te gaan en dan zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten na bijna 40 jaar lidmaatschap. Toch is er nog geen duidelijkheid wat er gaat gebeuren op de dag van de Brexit.

Op het moment zijn er zeven scenario’s die zich kunnen uitrollen.

#1 Huidige deal wordt geaccepteerd

De huidige Brexitdeal kan nog altijd worden geaccepteerd. Het is een vrij ‘softe deal’. De meeste handel zal intact blijven en Noord-Ierland zal onderdeel van de EU worden.

Vooral de annexatie van Noord-Ierland doet in het Verenigd Koninkrijk pijn. Daarom is het maar de vraag of de huidige deal wordt geaccepteerd.

#2 Geen deal

Het is mogelijk dat er geen akkoord wordt bereikt op de dag van de Brexit. Dat zou zware economische gevolgen hebben.

Vooral voor het Verenigd Koninkrijk. Zo waarschuwde de centrale bank van Engeland in november dat de economie van het land in het geval van geen deal met 8 procent kan dalen.

#3 Een nieuwe Brexitdeal

Er zou ook een nieuwe Brexitdeal tot stand kunnen komen. Deze optie lijkt echter onwaarschijnlijk aangezien er vrij weinig tijd is.

Daarnaast heeft Jean-Claude Juncker, de president van de Europese commissie aangegeven dat er geen ruimte meer is voor onderhandeling.

#4 Motie van wantrouwen

Er kan een motie van wantrouwen worden uitgeroepen in de huidige regering van het Verenigd Koninkrijk. Daarna zal er een stemming komen voor een nieuwe regering.

May zal deze stemming moeten winnen met een meerderheid – door enkele concessies te doen – en vervolgens de huidige deal accepteren.

#5 Tweede referendum

De regering van het Verenigd Koninkrijk zou een tweede referendum kunnen houden. Alleen is deze optie aangezien de tijd wederom onwaarschijnlijk.

Met goedkeuring van de Europese Unie zou de Brexitdeadline wel kunnen worden opgeschoven.

#6 Brexit wordt gescrapt

De laatste optie is dat de Brexit wordt geschrapt van de agenda. Zo heeft het hoogste hof in Europa begin december bepaald dat de Brexit kan worden geschrapt als het Verenigd Koninkrijk daarvoor kiest.

Maar dan moet er wel een meerderheid in het parlement zijn van het Verenigd Koninkrijk en dat lijkt wederom onwaarschijnlijk.

Bron: CNBC

Foto: iStock