Steeds meer beleggers zijn wakker geschud en beginnen zich te realiseren dat we een tijdperk van stijgende prijzen tegemoet gaan. Bij de grondstoffensector was dit plaatje al langer zichtbaar en ook in de rest van de sectoren lijkt dit plaatje nu waarheid te gaan worden. Voor beleggers is het van groot belang om de portefeuille te beschermen tegen een hoge inflatie.

Tijdens de afgelopen handelsdagen zijn de beurzen geconfronteerd met enkele serieuze berentikken. En dat was even wennen, want tijdens de voorbijgaande weken hadden de stieren juist de touwtjes volledig in handen. De inflatieangst is tijdens de afgelopen dagen echter stevig gevoed als gevolg van macrocijfers die duidelijk maakten dat de prijzen nu al stevig in de lift zitten. En mogelijk is dit nog maar het begin.

De situatie van vandaag de dag is behoorlijk zorgwekkend

Sinds de jaren ’80 is er al een trend gaande waarbij er sprake is van dalende inflatiestanden. Dit is ook terug te zien in de rentestanden. Wat dat betreft is het dus niet verwonderlijk dat tijdens de afgelopen decennia met name de financiële producten die profiteren van een lage inflatie goed wisten te presteren. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, is de outperformance bij de ‘deflation indices’ in beeld gebracht. Met andere woorden was er tijdens de afgelopen decennia geen reden te bedenken om je tegen een hoge inflatie te beschermen.

Vandaag de dag is de situatie echter compleet anders. De centrale banken hebben tijdens de afgelopen jaren een ruimhartig monetair beleid gevoerd en dit heeft geleid tot een historische toename van de geldhoeveelheid. En mocht dit experiment verkeerd aflopen, dan lijkt een structureel hoge inflatie onontkoombaar te zijn. Mogelijk breekt voor de ‘inflation indices’ dus binnenkort een nieuw tijdperk aan.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>