Over de ontwikkelde landen lezen we massaal dat er maatregelen worden genomen om hun economieën te ondersteunen. Hier is uiteraard voldoende financiële slagkracht om de crisis op te vangen, maar de opkomende landen hebben deze slagkracht nauwelijks. De kans bestaat dus dat deze economieën worden achtergelaten tijdens de coronacrisis.

We kunnen er zo goed als zeker van zijn dat de ontwikkelde economieën deze crisis probleemloos gaan overleven. De Verenigde Staten, de Europese landen en noem maar op, hebben voldoende geld achter de hand om als vangnet te gebruiken als ondersteuning.

Maar er zijn ook een heleboel landen die minder fortuinlijk zijn, namelijk de opkomende landen. De capaciteit om hun economie te ondersteunen door middel van een berg geld, is er gewoon niet. Zowel niet op vlak van gezondheidszorg als op vlak van financieel beleid.

One of the real concerns we have is that many emerging markets get left behind, that they’re not able to re-engage in global activity at the same pace as the industrial world.

Domino-effect?

Robert Kahn, directeur bij Eurasia Group, vreest dat de crisis lelijk huishoudt bij deze landen en dat ze na de crisis heel veel problemen zullen hebben om er opnieuw bovenop te geraken. Het is volgens hem van cruciaal belang dat internationale financiële instellingen hier extra waakzaam voor zijn en eventueel inspringen waar noodzakelijk.

Het zijn de kleinere landen die het hardst getroffen worden door de wereldwijde economische stilstand. Het gevaar bestaat er in dat het een domino-effect kan veroorzaken waardoor uiteindelijk ook de ontwikkelde landen het knap lastig zullen gaan hebben op termijn.

Bronnen: CNBC

Foto: Marco Verch Pro – Flickr – CC BY 2.0

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER