De meeste groeilanden zijn in zwaar weer beland. De groeimarkten worden namelijk op dit moment geteisterd door de stijgende olieprijzen, de sterkere dollar en de strakkere wereldwijde liquiditeitscondities. Dit alles heeft volgens El-Erian, econoom van Allianz SE, een negatieve uitwerking op groeilanden. En volgens hem is dit nog niet het ideale moment om te beleggen in de groeimarkten.

De situatie rondom de groeilanden begint steeds zorgwekkender te worden. Allereerst hebben de Emerging Markets last van de duurdere dollar. De sterkere dollar wordt veroorzaakt door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Aangezien veel groeilanden schulden hebben in dollars, lopen de rentelasten ook flink op als gevolg van de hogere rentetarieven. Tevens is er vaak sprake van een negatief koersresultaat in verband met de zwakke eigen munt.

Zijn groeilanden goedkoop of duur?

Volgens El-Erian is dit niet bepaald het ideale moment om te beleggen in groeilanden. Hij laat tegenover Bloomberg weten dat de geschiedenis suggereert dat Emerging Markets tegenvallend presteren in tijden van stijgende olieprijzen, een sterkere dollar, strakkere wereldwijde liquiditeitscondities en een tragere wereldwijde groei. Hij noemt deze mix een ‘verstorende combinatie’.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien hoe slecht het op dit moment gaat met de groeimarkten. De S&P 500 index presteerde in de eerste drie kwartalen van 2018 met 20 procentpunten beter dan de iShares MSCI Emerging Markets ETF. En die trend kan volgens El-Erian nog wel even standhouden.

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER