Begin deze week schoot het aandeel van Tesla 17 procent de hoogte in na ‘geruststellend’ nieuws dat CEO Elon Musk uit de raad van bestuur werd gezet maar alsnog mag aanblijven als chief executive officer. Nu tuimelt het aandeel weer 7 procent naar beneden omdat diezelfde chief executive officer op twitter de spot drijft met de beslissing van de SEC.

Tesla CEO Elon Musk is een fervent gebruiker van Twitter, dat is al meermaals gebleken en daar heeft hij ook al meermaals gebruik van gemaakt om het aandeel van Tesla te manipuleren, bewust of onbewust. Zijn laatste ‘misstap’ heeft er opnieuw voor gezorgd dat het aandeel van Tesla een flinke sprong maakte, deze keer een aardig stuk naar beneden, namelijk 7 procent in het rood.

Elon Musk noemde de Amerikaanse beurswaakhond de ‘Shortseller Enrichment Commission’. Een tweet die veel reacties uitlokte, als ook van Tesla shorter en Greenlight Capital fondsmanager David Einhorn. Geen onbekende op de financiële markten omdat hij vrij accuraat wist te voorspellen dat Lehman Brothers failliet zou gaan tijdens de financiële crisis in het jaar 2008.

Lehman Brothers?

Einhorn zijn analyse van Tesla is vrij destructief en ziet gelijkenissen met de teloorgang van Lehman Brothers. Hij vergeleek verschillende handelingen en acties van Musk, naar zijn shorters toe, met die van Lehman Brothers in der tijd. Een faillissement is volgens hem zeker niet uitgesloten.

Einhorn denkt dat Musk zich grillig gedraagt naar de buitenwereld toe, omdat hij zich vermoedelijk probeert te laten ontslaan als CEO. Hij heeft veel beloften gedaan die hij niet heeft kunnen waarmaken en beseft dat hij geen auto’s van Tesla kan maken zonder geld te verliezen, maar hij kan het programma niet afzeggen en aanbetalingen terugbetalen, aldus Einhorn.

Zijn verwachtingen voor het laatste kwartaal zijn niet positief en voorspelt dat de cijfers alweer niet gehaald kunnen worden. Einhorn zijn shortpositie op Tesla heeft hem nog geen windeieren gelegd dit jaar, in tegendeel. De schuldenberg en de productieproblemen bij Tesla oefenen een ontzettend grote neerwaartse druk uit op het aandeel, de bedrijfsresultaten lijden er zwaar onder.

Bronnen: CNBC

Foto: MaxPixel