De Democraten hebben officieel de afzettingsprocedure voor Donald Trump in gang gezet. Afgelopen week stemde de meerderheid van het Huis van Afgevaardigden voor deze afzettingsprocedure. De kans is echter klein dat deze procedure een kans van slagen heeft. De Senaat kan namelijk de impeachment cancelen. Heeft een ‘impeachment’ eigenlijk effect op de beurskoersen?
De twee meest recente keren dat een afzettingsprocedure gestart werd tegen een zittende Amerikaanse president, was in de jaren 1998 en 1974. Toen moesten Clinton en Nixon zich verantwoorden. De Democraten hopen dat Trump hetzelfde lot te wachten staat als Nixon. Hij liet het in het jaar 1975 niet tot een officiële stemming in de Senaat komen, maar hield de eer aan zichzelf en trad af. Deze afzettingsprocedure is de geschiedenisboeken ingegaan als het ‘Watergate-schandaal’.
Voorlopig heeft Wall Street geen last van de afzettingsprocedure
Bill Clinton kwam er in het jaar 1999 veel beter van af. Het Huis van Afgevaardigden stemde weliswaar in met zijn impeachment, maar hij werd uiteindelijk door de Senaat vrijgesproken. De kans is levensgroot dat bij Trump hetzelfde zal gaan gebeuren, aangezien het feit dat de Republikeinen de meerderheid heeft in de Senaat.
Op de bovenstaande grafiek is te zien dat Wall Street geconfronteerd werd met een forse beursdaling tijdens de afzettingsprocedure van Nixon. Bij Clinton zag de situatie er compleet anders uit, want destijds wisten de Amerikaanse beurzen juist in waarde te stijgen. En voorlopig ziet het plaatje er bij Trump er even goed uit. De S&P 500 index is inmiddels meer dan 7% gestegen sinds het moment dat Nancy Pelosi de afzettingsprocedure aankondigde.
Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS