Het Amerikaanse werkloosheidscijfer is in september gedaald van 3,9% naar 3,7%. Dit is de laagste notering sinds december 1969. Uiteraard greep Donald Trump deze gelegenheid aan om een Tweet de wereld in te sturen. Het is alleen de vraag of de lage werkloosheid werkelijk een reden tot vreugde is.

De Amerikaanse economie draait op dit moment op volle toeren. De Amerikaanse arbeidsmarkt oogt uiterst gezond en ook de inflatie zit in de lift. De keerzijde van dit verhaal is dat de Amerikaanse centrale bank daarom wel genoodzaakt is om de rentestand op te trekken. Het rente-instrument is immers al van oudsher een middel om de inflatie in het gareel te houden.

Werkloosheidscijfer van onder de 4% vormt een bedreiging

Het lage Amerikaanse werkloosheidscijfer maakt duidelijk dat er in de VS sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. En dit leidt normaliter tot stijgende arbeidslonen. Opvallend genoeg daalde de loonstijgingen op jaarbasis van 2,9% naar 2,8%.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Real Investment Advice, is te zien dat een werkloosheidscijfer onder de 4% niet perse een goed teken hoeft te betekenen. Een dergelijke lage werkloosheid impliceert namelijk dat de economische cyclus in haar laatste fase is beland. Toen het werkloosheidscijfer in het verleden onder de 4% zakte, werden we vaak kort daarna geconfronteerd met een recessie. De laatste keer was tijdens de internetzeepbel.

We zijn dus gewaarschuwd!

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>