Elektrische voertuigen zijn de toekomst, zeker nu de actieradius groter is geworden en de concurrentie met traditionele voertuigen reëel is geworden. Elektrische autobouwers zoals Tesla en Audi zetten massaal in op deze evolutie maar ook Chinese autobouwers zijn competitief. Tesla investeerder Gifford heeft zelfs een ‘stake’ van 11,4 procent genomen in het Chinese Nio.

Autobouwers gaan de concurrentie met elkaar aan, niet door middel van betere diesel- of benzinemotoren, maar door de beste elektrische wagen te bouwen. De strijd voor de eerste plaats tussen Tesla en Audi is immens groot maar we mogen niet vergeten dat er ook verschillende goede Chinese autobouwers zijn die evenzeer mee strijden voor de eerste plaats op de markt.

Het Britse investeringsbedrijf Baillie Gifford beseft dit maar al te goed en speelt hier op in. Op dit moment bezitten ze 9 procent van alle Tesla aandelen en zijn daarmee de tweede grootste investeerder. De grootste positie is in handen van CEO Elon Musk met 20 procent van de aandelen.

Concurrent Nio

Maar ze hebben nu ook een positie verworven in de Chinese elektrische autobouwer Nio, goed voor 11,4 procent oftewel 85,3 miljoen aandelen. Dat zei het bedrijf dinsdagochtend toen ze een overleg had met de Amerikaanse beurswaakhond de Securities and Exchange Commissoin (SEC).

Het gevolg voor Nio is immens, het aandeel schoot dinsdag met 22 procent de lucht in naar 7,39 dollar. Hiermee kan het momentum worden omgekeerd vermits het aandeel ooit hoger heeft gestaan. Twee dagen na hun beursdebuut op 14 september, noteerde het aandeel aan 13,80 dollar per stuk.

Nio noteert dus nog niet zo lang op de beurs. Hun ambitie is om elektrische voertuigen te verkopen in Azië maar zei ook dat ze op termijn willen uitbreiden naar de Verenigde Staten en Europa.

Bronnen: CNBC

Foto: JengTingChen – Wikimedia – CC BY 4.0