Afgelopen week werd duidelijk dat de handelsoorlog langzaam maar zeker ook effect begint te hebben op de Amerikaanse economie. Zo daalde het Amerikaanse consumentenvertrouwen onverwachts fors in waarde. En dat kan een belangrijk voorteken zijn.

Vorige week dinsdag verschenen er cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Er werd gerekend op een stand bij de CB Consumentenvertrouwensindex van 134,1. Het uiteindelijke cijfer viel zwaar tegen, want er was sprake van een notering van 125,1. En volgens economen heeft de Amerikaanse economie een groot probleem indien het vertrouwen onder de Amerikanen blijft dalen. Aangezien de Amerikaanse economie een consumeergerichte economie is, is het sterk afhankelijk van de binnenlandse vraag.

Deze grafiek waarschuwt voor een recessie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is te zien dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen normaliter een sterke correlatie vertoont met het verschil tussen de rente op de 10-jarige en de rente op de 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie. En op de grafiek is duidelijk te zien dat we moeten vrezen indien beide indicatoren richting het zuiden draaien. In het verleden is dit meermaals gebeurd en dat wist telkens te leiden tot een recessie.

Beleggers doen er dus verstandig aan om deze grafiek nauwlettend in de gaten te houden. Indien het vertrouwen onder de Amerikanen verder begint af te nemen, kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie. En indirect voor de totale wereldeconomie.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)