Als je een blik werpt op de volatiliteitsindex dan kan je zien dat er sprake is van een relatief lage stand. Toch vertelt de stand van de VIX-index niet het complete verhaal. Tijdens de afgelopen 12 maanden is er immers wel degelijk sprake geweest van een oplopende volatiliteit. En er zijn op dat gebied sterke verbanden met het jaar 2000 te leggen.

Een jaar geleden wisten de wereldwijde indices een stevige bodem neer te zetten. Vanaf dat moment gerekend ging er een imposante beursrally van start en die stijgende beweging is tot op de dag van vandaag nog intact. Toch biedt de beursrally van het afgelopen jaar geen enkele garantie voor de toekomst.

Deze koersbeweging doet denken aan het jaar 2000

Wat maar weinig beleggers weten is dat er tijdens de afgelopen 12 maanden wel degelijk sprake is geweest van een oplopende volatiliteit. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, te zien dat er tijdens de afgelopen 12 maanden 110 handelsdagen zijn geweest waarbij er sprake was van een koersbeweging bij de VIX-index van minstens 1%. Dit kan dus gaan om een daling van minstens 1%, of een stijging van minstens 1%.

Op de grafiek is te zien dat de combinatie van een oplopende volatiliteit en stijgende beurskoersen zeldzaam is. De koersbeweging van de afgelopen 12 maanden doet het meeste denken aan de situatie van het jaar 1999 tot en met het jaar 2000. Uiteindelijk liep het beursfeestje toen met een flinke kater af. Wat dat betreft is het te hopen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)