Al weken zitten de beurskoersen in de lift. De eindejaarsrally die na de zomer werd ingezet is tot op de dag van vandaag nog actief. Ondertussen zijn heel wat aandelen behoorlijk overgekocht geraakt. Is een overgekochte beurs eigenlijk gevaarlijk?

Op het moment dat de beurskoersen dag in dag uit in de lift zitten, spreken technische analisten ook wel van een overgekochte markt. Dat is bijvoorbeeld te meten door middel van de RSI-indicator. Deze ‘spanningsmeter’ laat zien wanneer er sprake is van een overgekochte situatie. En normaliter is dat een teken dat de stier een stap terug zou kunnen gaan doen.

Beleggers hoeven niet direct te vrezen voor een overgekochte beurs

Toch hoeft een overgekochte markt niet direct een probleem te zijn. Op de bovenstaande grafiek is het koersplaatje bij de S&P 500 index in beeld gebracht. Daarnaast is een indicator afgebeeld die laat zien hoeveel procent van de S&P 500 aandelen boven hun 5-daagsgemiddelde beweegt. Ondertussen is deze indicator boven een stand van 80 procent uitgekomen. En volgens deze indicator is er boven een notering van 80% sprake van een overgekochte situatie.

Op de grafiek is echter ook te zien dat de S&P 500 index wel vaker geconfronteerd wordt met een overgekochte situatie. Tijdens de twee meest recente beurscorrecties (mei en augustus 2019) begon deze indicator eerst al te dalen alvorens er sprake was van een beurscorrectie. Met andere woorden ontstond er eerst een divergentie tussen de S&P 500 index en deze indicator. En een dergelijke divergentie is op dit moment nog niet zichtbaar.

2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toppers van 2020 en 2021 te worden.

Download hier jouw gratis gids: 2 aandelen onder 5 euro (die kunnen verdubbelen)