De gemiddelde belegger geeft vandaag de voorkeur aan de zogenoemde ‘groeiaandelen’. In dit geval is te denken aan aandelen als Facebook, Tesla en Neflix. De interesse in deze aandelen heeft grote gevolgen gehad voor de waarde-aandelen. En die trend begint serieuze vormen aan te nemen.

Simpel gezegd kunnen we aandelen onderverdelen in twee categorieën: waarde-aandelen en groeiaandelen. Over het algemeen worden groeiaandelen geconfronteerd met hoge waarderingen. Dat is ook niet vreemd, want beleggers verwachten dat deze beursgenoteerde bedrijven in de toekomst veel winst zullen gaan maken. En daarom zijn beleggers bereid om nu meer geld neer te leggen voor een dergelijk groeiaandeel.

Waarde-aandelen zijn over het algemeen aandelen van beursgenoteerde bedrijven die te maken hebben met een relatief lage waardering. Dit zijn over het algemeen stabiele bedrijven die beleggers trakteren met vaak een royaal dividend. Deze aandelen zou je moeiteloos voor jaren in de portefeuille kunnen stoppen.

Waarde-aandelen zijn zwaar ondergewaardeerd

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is te zien dat de waarde-aandelen sinds de bodem van 2009 structureel minder goed hebben gepresteerd dan groeiaandelen. Als gevolg hiervan is de S&P500 Value vs Growth Ratio op het laagste niveau terecht gekomen sinds het jaar 2000.

Deze dalende ratio laat zien dat beleggers nog steeds vertrouwen hebben in verder stijgende beurskoersen. In tijden van beursvoorspoed verkiezen beleggers namelijk groeiaandelen boven waarde-aandelen. Toch kwam er in het jaar 2000 ook een abrupt einde aan deze trend en daardoor ook aan de stijgende beurskoersen. Beleggers moeten altijd voorbereid zijn op dat ‘doemscenario’.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar