Tijdens de afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de Japanse zakenbank Softbank een belangrijke rol heeft gespeeld in de beursrally van de afgelopen maanden. In het bijzonder gaat het in dit geval om de Nasdaq 100 index. Mogelijk is daar nu een nieuwe zeepbel ontstaan.

The Financial Times onthulde afgelopen week dat Softbank tijdens de afgelopen maand voor recordhoeveelheden aan call-opties heeft gekocht. In combinatie met de dunnere handel tijdens de zomermaanden, zou dat een belangrijke oorzaak zijn geweest voor de forse koersstijging bij de Nasdaq 100 index. Toen dit nieuws bekend werd, werden de beurzen geconfronteerd met een forse beurscorrectie.

Moeten we vrezen voor een nieuwe techzeepbel?

Ook de zogenoemde ‘FAAMG-aandelen’ wisten de dans niet te ontspringen. Zo werden de aandelen Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Google allemaal getroffen door een forse koerscorrectie. Mogelijk is dit nog maar het begin, want op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ZeroHedge, is te zien dat de FAAMG-aandelen vorige week 41% boven het 200-daagsgemiddelde bewogen. Alleen in het jaar 2000 werd er een hogere afstand bereikt, want toen noteerden deze aandelen 55% boven het 200-daagsgemiddelde.

Voor beleggers is het te hopen dat het deze keer beter afloopt dan in het jaar 2000 het geval was. Destijds werd er een grote techzeepbel gevormd en die zeepbel heeft ongekend veel schade aangericht.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar