Elektrische voertuigen hebben momenteel een marktaandeel van net geen 1% op de globale automarkt. Maar de technologie is stilaan bezig met massa-adoptie. De komende jaren en decennia zal de opmars van elektrische auto’s niet te stoppen zijn. Dit heeft een belangrijk impact op de grondstoffenmarkt. De vraag naar sommige, kleine, grondstoffen zal werkelijk exploderen.

Visual Capitalist stelde een infographic samen wat de impact van de elektrische auto zou zijn indien 100% van de automarkt vandaag elektrisch zou worden. Hoewel dit nog ver weg is, is dit toch een interessante oefening. Landen als Frankrijk, Groot-Brittannië en recent ook China kondigden namelijk al aan om in de toekomst enkel nog elektrische auto’s toe te laten.

Naar schatting zou de penetratiegraad van elektrische auto’s al stijgen naar 16% tegen 2030 en 51% tegen 2040.

Wanneer de automarkt vandaag al 100% elektrisch zou zijn, stijgt de vraag naar de volgende grondstoffen:

  • Lithium: stijging van 2.898%
  • Kobalt: stijging van 1.928%
  • Rare Earth Metals: stijging van 655%
  • Grafiet: stijging van 524%
  • Nikkel: stijging van 105%
  • Koper: stijging van 22%
  • Magnesium: stijging van 14%
  • Aluminium: stijging van 13%

De grootste negatieve factor zien we bij platina en palladium. Deze edelmetalen worden gebruikt in katalysatoren. Deze zijn echter overbodig bij elektrische voertuigen. De vraag naar deze metalen zou met meer dan 50% dalen.

De vraag naar grondstoffen voor de elektrische automarkt kan de volledige sector op zijn kop zetten. Lithium, Kobalt en Grafiet zijn bijzonder kleine markten. De prijs van deze grondstoffen zal exploderen indien de vraag toeneemt. Maar ook de nikkelmarkt, nu al $20 miljard groot, zal verdubbelen en dus een enorme impact hebben.

<< Ontdek hier de 6 grondstoffen van de toekomst >>

Blijf op de hoogte van alle beurs- en grondstoffennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Bron: ValueWalk

Foto Credit: iStock

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>