Goud heeft heel veel beleggers in de voorbije maanden op het verkeerde been geplaatst, door steeds een klein beetje lager te handelen. Het zorgde ervoor dat het sentiment onder het figuurlijke vriespunt dook. Een ideale voedingsbodem voor een nieuwe bull markt, denken wij dan. Maar daar stopt het niet bij. We kregen niet enkel positief nieuws uit sentimentshoek, ook de fundamenten ogen steeds beter voor de prijs van goud.
De nieuwste cijfers uit China inzake de goudproductie waren een compleet drama!
China is enkele jaren de grootste goudproducent ter wereld, en haar productie zit al jaren in stijgende lijn. Maar daar lijkt een einde aan te komen. De Chinese goudproductie in de eerste helft van 2017 steeg niet, maar zakte onderuit. De Chinese goudproducitie in H1 van 2017 leverde 9,85% in. Dat is een stevige ommezwaai.
Het zet de recente waarschuwingen van topmannen over de goudindustrie, waaronder Pierre Lassonde (Franco-Nevada) of Sean Boyd (Agnico Eagle Mines), in een beter perspectief. Lassonde zei het volgende nog in een recent interview:
“In de jaren 70, 80 en 90 vonden we minstens één +50 miljoen ounce depot, minstens tien +30 miljoen ounce depots en onnoemelijk veel 5 à 10 miljoen ounce depots. Maar in de laatste 15 jaar vonden we geen 50 miljoen ounce depot, geen 30 miljoen ounce depot en slechts enkele 15 miljoen ounce depots.”
Deze topmannen waarschuwden openlijk dat de goudsector een probleem heeft met z’n slinkende reserves en de nieuwe ontdekkingen. De grootste goudproducenten, waaronder zijzelf, zijn hierdoor erg fragiel geworden voor externe schokken.
We kunnen hun sombere beeld over de goudmarkt enkel maar bevestigen.
Zoals op de bovenstaande grafiek overduidelijk is te zien, zitten we op vlak van reserves al over de top heen, en is de projectie voor de komende decennia in sterk dalende lijn.
Dit komt enerzijds omdat bedrijven onvoldoende investeerden in hun productie-apparaat in de voorbije jaren, mede als gevolg van de aanhoudende ‘slechte’ goudprijs.
Maar ook kunnen we niet om het gegeven heen dat het hoogtepunt van het aantal nieuwe ontdekking van belangrijke gouddepots al een tijd achter ons ligt.
Voor het hoogtepunt van nieuwe gouddepots, moeten we al helemaal terug naar midden jaren ’90. De goudproducenten zijn daarom genoodzaakt om hun goudproductie stelselmatig af te bouwen, wat allemaal duidelijk wordt in de bovenstaande plaatjes.
Voor wie het nog niet begrepen had: het is 5-voor-12 voor de GOUD MAJORS!
Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>
Deze topspelers trekken niet voor niets aan de alarmbellen. Want zoals China ons nu leert, zou het fenomeen ‘peak gold’ wel eens een gegeven kunnen zijn.
‘Peak gold’ betekent dat de wereld over haar grootste goudproductie heen zit, en dat het vanaf hier enkel nog achteruit kan. De cijfers en statistieken wijzen in ieder geval allemaal in die richting.
Nu mag dat overkomen als een somber beeld van de toekomst van de goudmarkt, en dat is het ook voor de grootste spelers in dit segment. Maar bij ons verschijnt een brede glimlach op het gelaat.
Want de majors mogen dan wel de verliezers zijn, de mid tiers en juniors zijn de winnaars in dit verhaal.
En wel om twee redenen:
- Op de eerste plaats omdat dit wijst op toenemende krapte in de goudmarkt. Dit werkt alleen maar in het voordeel van de prijs. Een krappe markt levert altijd een hogere goudprijs op.
- Maar op de tweede plaats, en mogelijk nog wel veel belangrijker, is de aanstaande jacht op de resterende goudreserves in de aardkorst. Deze goud majors zullen hoedanook op zoek moeten naar nieuwe reserves. Al is het maar om hun huidige reserves simpelweg op peil te houden. Want slinkende reserves zijn dodelijk voor de waardering van een goudgigant.
Ze hebben dus letterlijk alles over, om hun gouddepots in hun bezit te krijgen. En dan ben je bij de mid tiers en juniors aan het juiste adres.
Het vormen de ideale overnamekandidaten voor de Majors van de goudmijnsector.
Daarom dat ons Goud & Zilver Rapport een duidelijke focus heeft op mid tier en junior goudmijnaandelen. Want hier zal in de toekomst fors op geboden worden.
Natuurlijk niet zo maar op eender welk aandeel, maar de bedrijven die effectieve bewezen reserves onder beheer hebben. Ze worden de gegeerde prooien in de consolidatie van de goudsector. Die komt er zonder enig twijfel aan.
Dan kan je maar beter de BESTE MID TIERS & JUNIORS uit de goudmijnsector in jouw bezit hebben. Maar ja, je moet wel de juiste keuze maken uit een markt die meer dan 3.000 goudmijnaandelen kent, maar waarvan er slechts enkele van superwaarde zullen zijn.
De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek
Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.
Het beste moet namelijk nog komen!
U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!