Het coronavirus lijkt op dit moment wel onverslaanbaar te zijn. Het dodelijke virus heeft zich inmiddels over bijna heel de wereld verspreid en dat is op de financiële markten ook niet onopgemerkt gebleven. Als gevolg van het coronavirus werden de aandelenmarkten geconfronteerd met een historische beursdaling. Is het logisch dat beleggers zo heftig op het coronavirus reageren?

Het dodenaantal in Italië wist gisteren licht te dalen ten opzichte van de dag daarvoor. Ook het aantal besmettingen nam iets af. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat Italië mogelijk de piek al achter de rug heeft liggen. Tot op heden vertoont Italië een sterke correlatie met de trend die de afgelopen weken in Zuid-Korea zichtbaar was. Als dat verband ook de komende weken in stand blijft, zal het aantal nieuwe besmettingen de komende tijd fors doen afnemen.

Beleggers hebben een hekel aan onzekerheid

Steeds meer beleggers beginnen zich ondertussen af te vragen of de aandelenmarkten niet te heftig op het coronavirus hebben gereageerd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bespoke, is te zien dat de Dow Jones index tijdens de uitbraak van de Spaanse griep geconfronteerd werd met een daling van ongeveer 11%. Tijdens de laatste griepgolf van dit virus wist de Amerikaanse beurs zelfs fors in waarde te stijgen.

Uiteraard kunnen we het coronavirus niet zomaar met de Spaanse griep vergelijken. Wel zie je vaak bij dit soort gebeurtenissen dat beleggers aanvankelijk erg paniekerig reageren. Daarna keert pas het besef terug en komen de ‘koopjesjagers’ tevoorschijn. En dat is deze keer ook niet uit te sluiten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>