De dollar kent tot nu toe een uitstekend 2018. In het jaar 2017 werd de wereldmunt nog geconfronteerd met stevige verliezen, maar daar is dit jaar geen sprake van. Met name het strengere monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank geeft de dollar vleugels. Blijft de dollar ook de komende tijd sterk, of is het plafond bereikt?

Afgelopen week verschenen er wat mildere woorden uit de mond van Jerome Powell. De Fed-baas liet weliswaar weten dat de Amerikaanse economie nog steeds klaar is voor verdere renteverhogingen, maar hij gaf wel aan dat de renteverhogingen geen bedreiging moeten gaan worden voor de economie. Mogelijk hebben de woorden van Trump dus toch effect gehad op de visie van Powell. Overigens is de kans enorm groot dat de rentestand over een maand opnieuw opgetrokken gaat worden.

Is dit het kantelpunt voor de dollar?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is te zien dat de Dollar Index al ruim 7 jaar binnen een stijgend trendkanaal beweegt. Toch is de dollar tijdens de afgelopen week afgeketst van een belangrijke weerstandslijn. En volgens Chris Kimble, technisch analist, kan de druk op de dollar de komende tijd verder opgevoerd worden.

Een goedkopere dollar kan overigens goed nieuws betekenen voor de edelmetalen. Zij profiteren namelijk over het algemeen van een dalende dollar. Voor goudbeleggers is het dus te hopen dat de dollar het plafond bereikt heeft.