De economische zorgen in de wereld worden steeds groter. Zo vormt Italië inmiddels een bedreiging voor het voortbestaan van de Eurozone, ondervindt de Chinese economie de nare gevolgen van de handelsoorlog en zitten de Amerikaanse rentes in de lift. Allemaal elementen die roet in het eten kunnen gooien voor beleggers. Het tijdperk van aandelen nadert mogelijk haar einde.

Al decennialang is het interessant om in aandelen te beleggen. Met name de afgelopen jaren waren ‘goudenjaren’ gezien de lage rente en de alsmaar stijgende beurskoersen. Daarnaast keerden veel beursgenoteerde bedrijven ook nog eens een bevredigend dividend uit. In de VS begint sparen echter steeds interessanter te worden. Door de stijgende rentestanden ontvangen de Amerikanen nu weer een mooi rendement op hun spaargeld. En dat vormt uiteraard concurrentie voor aandelen.

Is dit het moment om aandelen te dumpen?

Volgens Chris Kimble, van Kimble Charting, is het nog maar de vraag hoelang beleggers nog aandelen verkiezen boven veiligere beleggingsinstrumenten. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, te zien dat er een hoofd-en-schouderformatie is gevormd bij de ratio tussen Wall Street en obligaties. Daarnaast wordt de 34-jarige steunlijn op dit moment onder vuur genomen.

Mocht deze trend breken, dan lijkt het glorieuze tijdperk van aandelen ten einde te komen. En dat kunnen veel beleggers zich op dit moment maar moeilijk voorstellen.