Chinese aandelen staan al jarenlang onder grote druk. Tijdens de laatste handelsdagen heeft er wel een herstelbeweging plaatsgevonden, maar de schade vanaf de top van 2015 gemeten is nog steeds enorm. Is het tijdperk van Chinese aandelen voorbij?

Het overgrote deel van de beleggers durft op dit moment geen belegging in Chinese aandelen aan. Dit heeft enerzijds te maken met de beperkte vrije handel die er heerst in het land als gevolg van overheidsingrijpen. Anderzijds heeft het te maken met het huidige handelsconflict tussen de VS en China. En dat handelsconflict heeft met name groot economisch effect op China. Met andere woorden hangt er grote onzekerheid rondom China.

Chinese aandelen waren zelden zo goedkoop

Toch heeft China al vaker te maken gehad met grote onzekerheid. Zo moest aan het einde van 2008 ook niemand meer iets hebben van Chinese aandelen. Binnen een jaar verdubbelde de Shanghai index vervolgens in waarde. Wat dat betreft heeft het in het verleden behoorlijk geloond om ‘long’ te gaan op Chinese aandelen toen anderen richting de nooduitgang liepen.

Toch verkiest het merendeel van de beleggers op dit moment een belegging in Amerikaanse aandelen boven een belegging in Chinese aandelen. En de vraag is of dat wel zo verstandig is. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Research, is te zien dat Chinese aandelen versus Amerikaanse aandelen zelden zo goedkoop waren. We zijn aan de onderkant van het 20-jarige trendkanaal aangekomen en in het verleden was dat meermaals het startpunt voor een Chinese beursrally.

Gaat die Chinese rally binnenkort opnieuw aanbreken?