Recent vond het negentiende congres van de Communistische Partij plaats. Dit congres werd gehouden in Peking en de Chinese president Xi Jinping benadrukte dat ook in de toekomst buitenlandse investeerders welkom blijven. Kan dit gehouden partijcongres invloed gaan hebben op de koersen van de Chinese aandelen?

Volgens president Xi Jinping ziet de toekomst van China er nog steeds geweldig uit. Daarnaast liet hij weten dat China in 2050 een moderne, welvarende en sterk socialistische natie zal zijn. Het meest opvallende was dat de president liet weten dat China de staatsbedrijven zal versterken. Met andere woorden worden de buitenlandse investeerders hier min of meer buitenspel mee gezet.

Chinese beurs presteert tegenvallend na een partijcongres

Voor beleggers is natuurlijk het belangrijkste aspect hoe de Chinese aandelen normaliter weten te presteren na een partijcongres. Tijdens de laatste vier congressen die gehouden zijn, hadden de Chinese aandelen het behoorlijk lastig na het partijcongres. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Teddy Vallee, is te zien dat de MSCI China Index gemiddeld gezien kort na het congres een dalende beweging in gang zet.

Uiteraard biedt dit geen enkele garantie dat de Chinese aandelen het de komende maanden ook lastig zullen gaan krijgen. Wel geeft het aan dat het juist in deze tijd verstandig is om het huiswerk goed op orde te hebben. Het is namelijk van cruciaal belang om het kaf van het koren te scheiden.