Amerikaans president Trump is verzot op handelsconflicten, dat is ondertussen meermaals gebleken door zijn importheffingen op producten uit verschillende delen van de wereld. Als je denkt dat het ergste achter de rug is, heb je het waarschijnlijk bij het verkeerde eind. Japan zou de volgende op het lijstje zijn, aldus Trump in een gesprek met de Wall Street Journal.

Wie dacht dat Trump zijn portie ‘conflicten met de wereld’ heeft gehad, zit mis. Na Europa, Canada en China staat nu ook Japan op het lijstje. Dat blijkt uit een telefonisch gesprek tussen Trump en een columnist van de Wall Street Journal waarin de Amerikaanse president zei dat ‘de relatie met Japan goed is maar dat dat gaat veranderen nadat hij de Japanners vertelt hoeveel ze moeten betalen.’

Trump trekt op deze manier de lijn verder van China, Canada en Europa naar Japan. Deze landen worden op dit moment belast met extra heffingen op allerhande producten zoals aluminium, staal, voertuigen, etc… Hij speelt het hard door bestaande en oude handelsakkoorden te herzien en te dreigen met deze akkoord volledig op te blazen als de andere partijen niet bereid zijn mee te werken.

Voertuigen

Als Japan effectief het volgende doelwit wordt, dan zullen er waarschijnlijk extra heffingen doorgevoerd worden op de import van voertuigen gezien daar het meeste ‘munt’ uit kan worden geslagen. Het handelstekort op de balans met Japan is de derde grootste van alle partners.

Het tekort op de handelsbalans wordt voor 75 procent veroorzaakt door de import van voertuigen en beslaat ongeveer 54 miljard dollar. Autofabrikanten zoals Toyota, Nissan en Honda zullen de negatieve gevolgen ongetwijfeld voelen vermits de Verenigde Staten hun grootste afzetmarkt is.

Bronnen: CNBC

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0