Een jaar geleden noteerde Bitcoin rond $500 per BTC, nu rond $3.000 per BTC. De waarde van Bitcoin stijgt al bijna onafgebroken sinds 2008 en is een uniek stuk technologie. Toch zijn er nog maar weinig mensen die er in geloven. Vele spreken erover, weinige kopen echt Bitcoins. Is het dan te laat om nu te beginnen nadat de prijs verzesvoudigde?

Bitcoin kende in zijn jonge bestaan redelijk wat obstakels. Er waren in het verleden verschillende diefstallen van miljoenen Bitcoins. De prijs crashte geregeld met tientallen procenten op korte termijn. Bitcoins is 26 keer zo volatiel als de S&P 500. En de cryptomunt wordt ook niet geregeld door een overheid of instantie, het leeft dus op sentiment.

Dit zijn allemaal factoren waardoor veel geïnteresseerden alsnog afhaken om effectief de stap te zetten naar het kopen van Bitcoins. En dat heeft hen al veel geld gekost (aan gemist rendement).

Maar voor diegene die een sterke maag hebben en op zoek zijn naar een goede diversificatie voor hun portefeuille, zijn er nog steeds tal van factoren die in het voordeel spreken van Bitcoin.

-1. De enorme groei

Bitcoin is de vaandeldrager van de nieuwe blockchaintechnologie. Deze nieuwe technologie heeft het potentieel om de wereld te veranderen. Er is zelden een technologische ontwikkeling geweest die zo snel groeit als blockchain. Op minder dan 10 jaar is de sector al meer dan $100 miljard waard waar Bitcoin het grootste deel voor zijn rekening neemt.

Cryptomarkt

-2. Het aantal Bitcoins ligt vast

21 miljoen Bitcoins zullen er bestaan, niet meer en niet minder. Bitcoin is zo ontworpen dat het steeds moeilijker wordt om Bitcoins te mijnen. Op dit moment zijn er zo’n 16 miljoen Bitcoins in omloop, maar het duurt nog tot het jaar 2140 vooraleer alle 21 miljoen Bitcoins gemijnd zijn. Meer vraag, minder aanbod = hogere prijs.

-3. Een goede diversificatie

Zoals gezegd kan Bitcoin een goede diversificatie zijn binnen een portefeuille. De waarde van Bitcoin beweegt onafhankelijk van aandelen of obligaties. In een wereld waar alles steeds meer met elkaar verbonden is, kan een atypische belegging in je portefeuille een groot verschil betekenen. Steeds meer beleggers zien het voordeel van Bitcoin als diversificatie.

-4. De waardering

Bitcoin waarderen is bijzonder moeilijk. Bij aandelen heb je de koers/winst verhouding, bij grondstoffen heb je de vraag/aanbod verhouding, … maar bij Bitcoin is dat er niet. Toch hebben analisten een manier gevonden om Bitcoin te waarderen: Netwerkwaarde/dagelijks transactievolume.

De netwerkwaarde is de prijs van Bitcoin maal het aantal uitstaande Bitcoins, dat ligt momenteel rond $46 miljard. Het dagelijks transactievolume ligt momenteel rond $1,2 miljard. Dit geeft een waardering van 38.

Waardering Bitcoin

Wanneer we de waardering van 38 vergelijken met een koers/winstverhouding van een groeiaandeel, dan valt de waardering goed mee. Maar ook tegenover het historisch gemiddelde van deze ratio is 38 nog aan de lage kant. Op basis van deze waarderingsmethode is Bitcoin aan de huidige prijs dus nog steeds niet duur gewaardeerd.

Bronnen: MarketWatch + CoinTelegraph